TVA
Cota standard de TVA pentru bunuri si servicii va fi redusa de la 24% la 19%. TVA-ul la produsele alimentare ramane la 9%.
Noul Cod Fiscal introduce taxarea inversa pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel.
Microintreprinderi
Impozitul micro ramane la 3%. Veniturile microintreprinderilor vor fi impozitate ca si pana acum, cu cota de 3%, nu vom avea trei cote de diferentiate de impozit in functie de numarul de salariati.
Aici, avem o exceptie, in primele 24 de luni de la infiintarea persoanei juridice, cota este de 1%:
• daca societatea are cel putin un anagajat cu norma intreaga (sau are mai multe persoane angajate cu timp partial, care insumate sunt la nivelul unei norme intregi, sau are incheiat contract de administrare sau mandat pentru care remuneratia este la nivelul salariului minim brut pe tara). Angajarea trebuie facuta in termen de 60 de zile de la data inregistrarii firmei la registrul comertului.
• daca asociatii nu au detinut titluri de participare la alte persoane juridice.
PFA
Contributiile de asigurari (sanatate si pensie), vor fi obligatorii pentru toate veniturile persoanelor care desfasoara activitati independende sau drepturi de autor, indiferent daca persoanele fizice sunt in acelasi timp si salariate.
Baza lunara de calcul pentru contributia la pensii, nu poate fi mai mica decat echivalentul a 35% din castigul salarial mediu brut si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig. – Vezi Art. 148.
Conform art. 148, alin. 4, incadrarea in categoria asiguratilor obligatoriu in sistemul public de pensii, se face daca venitul realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate in scopul desfasurarii activitatii, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia la asigurari sociale, raportat la numarul lunilor de activitate, depaseste 35% din castigul salarial mediu brut.
Impozitarea salariilor
Incepand din 2016, diurna va fi deductibila si pentru administratorii si directorii cu contract de mandat, acestia putand beneficia de diurna in limita a 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutii publice (2,5 * 17 lei = 42,5 lei). Ca si in cazul angajatilor, suma care depaseste aceasta valoare se va considera venit impozabil si se va taxa cu toate impozitele si contributiile de asigurari sociale.
Veniturile din dividende
Impozitul pentru dividente va scadea de la 16% la 5%, insa stabileste in acelasi timp si ca CASS va deveni obligatorie pentru veniturile obtinute din dividende. Deci putem calcula impozitarea la 10.5% (5% impozit + 5.5% sanatate).
In prezent, daca exista un contract de munca, nu se platea CASS la dividende.
Veniturile din chirii
Va creste cota de cheltuieli forfetare care pot fi deduse la calcularea impozitului pe veniturile din chirii de la 25% la 40%, fiind astfel diminuat impozitul pe venit datorat.
Totodata, va creste baza de calcul la care se va aplica contributia la sanatate de la maximum 5 castiguri salariale medii brute pe an la maximum 5 castiguri salariale medii brute lunare. Astfel, contributia la sanatate va creste de la aproximativ 700 lei pe an, cat era valoarea maxima datorata pana acum, la aproximativ 8.000 lei pe an.
Taxa pe constructii speciale
Se elimina din 2016 impozitul pe constructii speciale.
Accize
De anul urmator scad accizele la carburanti cu pana la 20% si accizele la bauturile alcoolice vor fi micsorate.
In acelasi timp, vor fi eliminate accizele pentru cafea, dar si pentru produsele de lux (bijuterii, confectii din blanuri, autoturisme, barci).
Impozitul pe cladiri
Cladirile vor fi impozitate in functie de destinatie (rezidentiale, nerezidentiale sau mixte), si nu in functie de proprietar (persoana juridica sau fizica).
Cotele de impozit:
• pe cladiri rezidențiale va fi cuprinsa intre 0,08 % – 0,2%, fața de cota actuala 0,1 %;
• pe cladiri nerezidențiale va fi cuprinsa intre 0,2%-1,3%;
• pe cladiri nerezidentiale destinate domeniului agricol va fi de 0,4%
Persoanele fizice vor fi obligate sa faca evaluarea cladirilor nerezidentiale pentru a se stabili valoarea impozabila (evaluarea/reevaluarea este obligatorie la 5 ani, in caz contrar cota de impozit este 2%). Se va renunta la cresterea progresiva a taxei locale pentru mai multe proprietati detinute de o persoana fizica ( 65% pentru a doua, 150% pentru a treia, 300% pentru a patra si urmatoarele).
In cazul persoanelor juridice, reevaluarea este obligatorie la 3 ani, iar fara reevaluare cota de impozit poate ajunge la 5%-10% in functie de ceea ce stabileste autoritatea locala, cresterea pe codul fiscal actual era de 10%-20%.
Impozitul pe teren
Pentru terenurile situate in intravilan au fost introduse limite minime și maxime, pe ranguri de localitați și zone si a fost introdusa posibilitatea de scutire sau reducere a impozitului pe mijloacele de transport agricole folosite exclusiv in domeniul agricol.
Limita minima scade cu 20%, iar limita maxima creste cu 100%.