PFA-urile se infiinteaza in scopul desfasurarii unei meserii, sau activitati independente.
Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente sunt obligati sa tine evident contabila in partida simpla.
Aceasta presupune inregistrarea in Registrul jurnal de incasari si plati a incasarilor si platilor pe parcursul unui an fiscal, a tranzactiilor in numerar si prin banca. Registrul inventar este cel de-al doilea registru pe care persoanele fizice autorizate sunnt obligate sa il completeze.

Contribuabilii care tin evidenta in partida simpla au obligatia de a depune declaratie de venit estimat si declaratie de venit realizat la termenele prevazute de lege. Deasemenea persoanele fizice autorizate au obligatia de a plati contributii pentru sanatate si pensii.
Asadar, desi persoanele fizice autorizate nu sunt obligate sa apeleze la un contabil pentru evidenta in partida simpla, a devenit din ce in ce mai complicat pentru o persoana fizica autorizata sa tina pasul cu toate prevederile legislative care i se adreseaza In sprijinul acestora, societatea Think Smart Accounting ofera servicii de contabilitate pentru PFA la preturi foarte mici