Logo-Smart_Accounting

Despre cheltuielile deductibile si nedeductibile - smart-accounting.ro

cheltuieli-deductibile-400×266-1

Despre cheltuielile deductibile si nedeductibile

16 January 2023 admin 0 Comments

Ce sunt cheltuielile deductibile si care sunt consecintele inregistrarii nejustificate a unor cheltuieli nedeductibile

Cheltuielile deductibile sunt in directa legatura si consecinta cu calculul profitului fiscal, respectiv profitul asupra caruia se aplica impozitul pe profit pentru societatile comerciale care nu sunt microintreprinderi. Din punct de vedere al calculului si platii impozitului societatile comerciale se impart in douategorii: cele platitoare de impozit pe profit calculat cu procentul de 10% aplicat la diferenta dintre venituri si cheltuieli deductibile, si cele platitoare de impozit pe venit, denumite uzual microintreprinderi care platesc 3% din totalul veniturilor indiferent de valoarea cheltuielilor, respectiv 1% din acelasi venit daca au un salariat angajat cu norma intreaga de 8 ore/zi.

Pentru firmele platitoare de impozit pe profit cu cât un contribuabil are mai multe cheltuieli deductibile, cu atât impozitul pe profit sau pe venitul net va fi mai mic. De aceea interesul firmelor este de a deduce cât mai multe cheltuieli.

Totuși, conform legii, nu toate cheltuielile efectuate de un contribuabil sunt deductibile de la calculul impozitului pe profit.

Se poate discuta deasemenea si despre deductibilitatea legată de TVA. Ati auzit probabil ca TVA in anumite situatii este sau nu deductibilă și cum se fac calculele în funcție de acest aspect.

Vom incerca sa va explicam care sunt acele cheltuieli considerate deductibile conform legii și ce înseamnă să deducem TVA. Cele două concepte sunt diferite, doar ca au în comun termenul de deductibilitate.

Ce sunt cheltuielile deductibile?

Conform Codului fiscal (art. 25), principiul de bază prin care putem filtra cheltuielile în deductibile și nedeductibile este acesta: Sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității economice”.

Cu alte cuvinte, pentru a cantari deductibilitatea cheltuielilor, trebuie sa putem arata ca acele cheltuieli sunt efectuate in scopul realizarii veniturilor. Ceea ce este cheltuială deductibilă pentru o societate poate să nu fie deductibilă pentru alta. Iată câteva exemple în acest sens:

  • achiziția unui pachet turistic de către o societate agenție de turism versus achiziția aceluiași pachet de către o societate care se ocupa cu achizitia si vanzarea unor produse agricole. Agentia de turism va achizitiona un astfel de pachet spre revânzare acesta fiind obiectul ei de activitate pe când firma care comercializeaza produse agricole nu poate demonstra de ce a avut nevoie de o calatorie pentru a-si desfasura activitatea.
  • achiziția unor vopsele pentru par de către o societate pentru o societate care detine un coafor versus aceeasi achiziție efectuată de o firma de curatenie;
  • Si exemplele pot continua.

Pentru că încadrarea corectă a cheltuielilor în funcție de criteriul obiectului de activitate nu este întotdeauna ușoară, legea face precizari distincte pentruunele cheltuieli cu deductibilitate limitată, saau total nedeductibile.

Exemple de cheltuieli deductibile limitat:

–         cheltuielile de protocol

–         cheltuielile sociale

–         pierderi tehnologice

–         provizioane

–         rezerve

–         dobânzi

–         amortizarea50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice.

Exemple de cheltuieli nedeductibile:

–         impozitul pe profit,

–         dobânzile și majorările de întârziere,

–         penalitățile și amenzile,

–         cheltuielile cu primele de asigurare care nu privesc activele și riscurile asociate activității contribuabilului,

–         cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile,

–         cheltuielile de sponsorizare și/sau mecenat ( daca este vorba despre organizatii non-profit neacreditate)

–         cheltuielile privind bursele private

Deducerea TVA

TVA, in denumirea ei completa de taxa pe valoare adaugata,  este o taxă care se aplica de societate peste pretul de vanzare, pentru marfuri sau servicii vândute. In Romania cota acestei taxe este de 19%.

Persoanele juridice inregistrate ca platitoare de TVA au dreptul de a deduceTVA la achizițiile efectuate în scopul realizării obiectului de activitate. Ceea ce înseamnă că societatile comerciale țin permanent evidența TVA plătită la furnizori și încasată de la clienți și fac diferența între cele două potrivit perioadei lor fiscale adica trimestrial sau lunar in functie de cum sunt inregistrati ca perioada fiscala cu aceasta taxa. Daca TVA platita la furnizori este mai mare decat TVA rezulta din vanzarea serviciilor sau bunurilor atunci societatea va avea TVA de recuperat. Daca situatia este inversa atunci societatea are TVA de plată.

Deducerea TVA presupune că TVA respectivă este aferentă unei cheltuieli deductibile ceea ce va diminua TVA de plată la bugetul de stat. De aici și interesul societatilor pentru deducerea TVA.

Așa cum există cheltuieli deductibile limitat și nedeductibile, avem și TVA deductibilă limitat și nedeductibilă aferentă acestor tipuri de cheltuieli. Criteriile sunt aceleasi ca si la cheltuielile deductibile prezentate anterior. Daca cheltuiala este considerata deductibila, implicit si tva va fi. Daca cheltuialile sunt deductibile limitat sau sunt nedeductibile, implicit si TVA va fi considerata la fel.

Dacă o anumită cheltuială nu este deductibilă, nu înseamnă că ea nu poate fi înregistrată neapărat în contabilitate. Se poate înregistra ca nedeductibilă, plătindu-se impozitul aferent (și TVA, dacă este cazul), avantajul în acest caz fiind faptul că se poate justifica diminuarea banilor din casierie sau bancă în acest fel.

Ce se intampla daca inregistram nejustificat cheltuieli nedeductibile?

Problemele deosebite apar atunci când o cheltuială nedeductibilă este înregistrată ca fiind deductibilă, eventual și TVA aferentă acesteia.

Societatile isi diminueaza nejustificat impozitul pe profit/venit net si desigur si TVA de plata. Cand autoritățile vor identifica o astfel de înregistrare vor recalcula impozitul și TVA și vor aplica dobânzi și penalități de întârziere asupra sumelor de la momentul în care acestea au fost scadente. Cuantumul dobanzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, procentul pentru penalității de întârziere este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere și nu înlătură obligația de plată a dobânzilor. În plus societatea va plati si o amenda.

leave a comment